top of page

Het grote tuinproject,

Een blog over mijn vreselijke tokkie tuin en het bijna verlost zijn hier van en mijn liefde voor eigenhuisentuin


Iedereen die mij langer kent weet dat ik een verleden heb met tuinieren.


Mijn ex vriend runt een eigen hoveniersbedrijf maar dit betekend zeg maar niet dat ik groene vingers heb.

Sterker nog bij mij gaan planten sneller dood dan dat ze in mijn huis komen te staan.

Dit is ook waarom het in mijn huis ontbreekt aan groen. Vind ik dit ongezellig ja best wel maar kies ik er bewust voor zeker ik vind het zonde van de planten als ze allemaal het loodje leggen zodra ik ze aanschaf.

Mijn moeder en opa en oma hebben een hele grote tuin. En vroeger als kind moest ik altijd helpen met onkruid tussen de straatjes vandaan halen en uit de tuin. Het was een van onze klusjes op de klussen lijst en ik walgde van dit klusje. Het is niet iets wat je 1 x doet en waar je dan voorlopig van af bent welnee 2 keer knipperen en het stond er weer.


Op de onderstaande foto zien jullie de enorm hoge bomen en struiken (hier waren wij al met de tuin begonnen )


Aan onze tuin is dan ook gruwelijk te zien dat ik er niks mee heb. We hebben ons huis gekocht uitgerust met een jungle. Er stonden hoge bomen en hagen tussen ons en de buren en aan de andere kant een hek wat vorig jaar weg is gewaaid. Verder was het een grote wild gegroeide bende. Met kapotte stenen potten tussen de planten en stukken steen in de grond.

Mijn wensen lijst voor aanschaf van ons huis was heel kort maar wel duidelijk, Een knappe keuken en knappe badkamer en een nette tuin.

De keuken was gerenoveerd maar wel echt een woningbouw keuken niet mijn smaak maar goed daar kon ik mee leven.

De badkamer is betegeld en de tegels zijn allemaal nieuw geplaatst voor we hier kwamen wonen dus die is functioneel en hygiënisch alleen simpel weg gewoon niet mooi maar ja dat is een luxe probleem wat op te lossen valt.

Maar iets waar ik mezelf echt overheen moet zetten is die tuin.

Ik heb bij de bezichtiging echt moeite gehad met die vreselijke tuin en gelukkig ben ik creatief genoeg om daar door heen te kunnen kijken maar ik heb er echt even goed met PJ moeten praten of ik dat wel wilde. Ah joh schat gewoon kaal halen schutting er in en betegelen komt wel goed. En ook de makelaar zei dat ik om die tuin niet het huis moest willen laten schieten, het huis in prima staat voor een goede prijs met veel ruimte vind je niet zo gemakkelijk . En ja veranderen moet je altijd.


Het zijn alleen wel de meest kostbare klussen die overblijven die ik als eerste wil aanpakken. Zo weet je dus dat je de aankomende jaren voor precies die klussen aan het werk bent en dat we een lekkere vakantie wel even kunnen vergeten want hij vinden ons wooncomfort op de langere termijn nu belangrijker dan vakantie.

3 jaar geleden besloten we dat het tijd werd om de boel kaal te halen en tegels in de tuin te leggen. We hadden al lag het schots en scheef tegels liggen dus konden gebruik maken van de tuin. Zo ook met de voortuin.



Toen besloten we het jaar erna om de keuken te verbouwen en dan het jaar er op met de tuin aan de slag te gaan en dan te investeren in nieuwe tegels en een schutting. Zo gezegd zo gedaan. Vorig jaar zou een stratenmaker, ik zal zijn naam in deze blog niet noemen ik denk namelijk dat niemand daar beter van word, Onze tuin gaan bestraten en een nieuwe schutting plaatsen wij hebben hiervoor een budget uitgetrokken toen. Hij kwam om een tekening te maken sprak alles met ons door en sprak af dat hij nog zou komen met een factuur en dan zouden wij de aanbetaling betalen zodat hij materiaal kon bestellen. Hij was net met zijn bedrijf begonnen en kwam over als een enthousiaste jonge gast. Dus we gunde het hem om zijn bedrijf wat naamsbekendheid te geven en te kunnen groeien. Dat dit uiteindelijk helemaal anders af zou lopen hadden wij toen niet kunnen weten. De beste man is 8 keer niet opkomen dagen op zijn zelf gemaakte afspraken met ons met een steeds nog creatievere smoes. Van dode familie leden tot dode vrienden tot kapotte bussen je kan het zo gek niet bedenken.

En begrip vol als ik ben heb ik hem telkens een nieuwe kans gegeven om een nieuwe afspraak te maken tot we op het weekend kwamen voor hij zou beginnen. Hij was nog steeds niet geweest voor zijn aanbetaling. Het was zaterdag en maandag zou hij beginnen met de tuin. Wij hadden even voor jullie informatie net onze hele tuin helemaal leeg gehaald geen tegels meer schuttingen er uit ga zo maar door. En zaterdag was er nog steeds geen zand geen tegel niks te bekennen. Maar hij zou die dag komen om zijn aanbetaling te halen en de laatste bespreking over maandag te komen doen dus ik wilde het afwachten. Verzin het of niet maar de beste man belde de zelfde dag weer met een slappe smoes af. Hij was in de buurt maar er was iets mis gegaan met zijn bus en bla bla hij kwam weer niet. Hij zou de volgende dag komen. Waarop ik tegen Pieter-Jan zeg ik heb er helemaal geen goed gevoel meer bij als hij maandag gaat beginnen waar mee dan want er is werkelijk nog niets aan materialen aanwezig en nu komt hij weer niet opdagen. Ik heb het de stratenmaker verteld dat ik hem niet meer vertrouwde en hem helaas niet meer wilde zien voor de klus omdat ik er geen vertrouwen in had dat hij überhaupt zou gaan leveren en ik het al zag gebeuren dat hij er met 3000 euro van ons geld van door zou gaan en vervolgens ik met een kale zandbak achter zou blijven.


Hoe ik het graag zou zien in de toekomst zie-->Slide voor foto 2





In plaats van dat hij op een fatsoenlijke manier contact met ons op nam flipte hij volledig begon hij te dreigen dat hij ons wel even op zou komen zoeken en dat hij met een brief van een advocaat zou komen omdat ik maar even het volledige bedrag moest gaan betalen anders zou hij met zijn vrienden langs komen.


Je begrijpt hij moet nog komen want hij was absoluut niet voornemens om ook maar iets aan onze tuin te gaan doen. De beste man dacht gewoon snel wat geld te pakken en dan weer een nieuw bedrijf op te starten want ja zo weten wij inmiddels dit is wat hij doet. Hij heeft namelijk al allerlei bedrijven gehad die ook zomaar weer van de aardbodem verdwijnen. Pieter-Jan en ik zouden die avond gezellig een avond weg wat we hebben gedaan. We hebben een heerlijke avond gehad in het Casino en gingen met een hele leuke winst naar huis. Wat ons deed besluiten dat we een duurdere schutting zouden gaan aanschaffen en zelf plaatsen zodat de buren geen last hadden van dit gedoe met de stratenmaker. En hun privacy weer terug moesten krijgen. We kozen er voor om de rest van het geld in een andere klus rond het huis te steken want in het hoogseizoen vind je echt geen stratenmaker. Die we later wel vonden maar was helaas een heel verdrietig ander verhaal aan vast zit wat ik niet met jullie ga delen om privacy redenen.


Maar ja nu dus een jaar later zitten wij nog steeds met een grote zandbak en hooggegroeid onkruid voor en achter. Het ziet er niet uit je ziet mensen echt kijken naar je huis van jeetje wat wonen hier voor tokkies...

Maar je snapt wel ik heb het al 4 keer leeg getrokken ik ga het nu alleen nog doen als er ook tegels op komen te liggen die daar dan ook de rest van ons woongeluk blijven.


Dus bespraken we dat we dit jaar een nieuwe poging zouden doen. En toen besloot de CV ketel dat het na 20 jaar genoeg was geweest en stopte er mee. Dat zijn dure geintjes en dat geintje betekende dat we nu dus toch echt zelf met die&^#*^$(#*&^$ tuin aan de gang moeten. Gelukkig was de man van mijn Lieve vriendin Miranda zo'n topper om te zeggen geef mij een krat pils en 's avonds chinees en ik gooi met PJ die tegels er in ! Top zielsgelukkig want dit zou betekenen dat ik na 3 jaar eindelijk geen zand meer in mijn huis heb zo'n 6x per dag. Geen scheve gezichten meer krijg van bezoekers aan mijn straat. En dat ik mijn lesklanten niet meer hoef uit te leggen waarom ik een tokkie tuin heb. Of de vragen van de mensen om ons heen moet beantwoorden wanneer het eindelijk eens word afgemaakt (soms zou ik willen dat ik een geldboom had. Al denk ik dat ik ook die niet had kunnen verzorgen )


Het betekend ook dat ik voor mijn bevalling eindelijk kan genieten van een opgeruimde tuin. En dat het afkomt Richard ik ben je heel erg dankbaar dat je deze hulp hebt aangeboden ! Dus wat ik Maandag ga doen ? Tegels bestellen !! En alvast de menu kaart van de chinees lezen.

Graag wil ik in deze blog wat van jullie vragen en dat is het volgende :


Hebben jullie nog tips voor betaalbare mooie tegels waar ik die kan bestellen of zeg je hee ik ken iemand die kan ze voor een redelijke prijs (tot ong €15 m2) inkopen voor je laat het me dan weten

Heb je nog leuke styling tips die onderhoudsvriendelijk zijn en kleinbudget proof en ideeen voor planten voor mensen met alles behalve groene vingers (please send some )

Of heb je nog een tuin set waar je helemaal niks mee doet en die nog een rondje mee kan en denk je ha die mogen ze wel hebben zodat ze straks ook kunnen zitten in de tuin van harte welkom :) Ik zou je eeuwig dankbaar zijn. Eventueel heb ik daar voor in de plaats haaklessen aan te bieden :)



De meeste mensen die mij kennen zullen wel weten dat ik gek ben van het programma van Eigenhuis en tuin (en dan vooral van<--- tuinman tom ja schaamteloos zeg ik: Dat vind ik zo'n leuke man !De meeste mensen zullen hem kennen als boer Tom ik zet er even een foto bij gejat van het AD dus mocht iemand over de rechten van de foto'beginnen hij is van het AD ) Helaas kon ik ons niet meer opgeven voor een nieuw seizoen omdat het programma gaat stoppen gaat mijn kans om hem eens goed van dichtbij te bekijken....

Ik kijk het programma wel trouw voor tips en inspiratie maar aangezien Pieter-Jan en ik erg verschillen van smaak en hij verplaatsbare plantenbakken wilt en ik vaste plantenbakken komen wij er samen niet helemaal lekker uit hoe het moet worden en wat mooi is.


Ik heb zaterdag dus nog een flinke bespreking te gaan met zoals hij zichzelf noemt de baas (WHAHA NOT dat ben ik oh nee dat zijn mijn kinderen vinden ze zelf) over wat voor tegels het moeten worden. En hoe het er uiteindelijk uit komt te zien het is natuurlijk wel fijn als Richard een mooie tekening heeft om samen met PJ mee aan de slag te kunnen. Dat word ook een uitdaging want ik kan niet zo goed tekenen. Ach we gaan het gewoon proberen wat je niet kan dat kan je leren.


Dus tenzij ik nu in eens de staatsloterij win blijf ik van de onderstaande tuin nog maar even dromen


bottom of page